Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup je vynikající medicínou, která pomáhá při řadě nemocí. Navíc si jej můžete připravit i sami doma. Jitrocelový sirup je v lidovém léčitelství výborná přírodní medicína, která pomáhá při nachlazení, anebo bolestech v krku. Kromě toho je jitrocel kopinatý velice účinnou rostlinkou proti celé řadě neduhů, jako je například:
ü  nachlazení
ü  ztížené odkašlávání
ü  choroby plic, krve a ledvin
ü  nečistá pleť
ü  kašel a zahlenění
jitrocelová louka
Jitrocel kopinatý je možné připravit jako sirup na období, kdy venku nastoupí sychravé počasí, které je obvykle spojené s chřipkovými onemocněními.

336x280-bezdotyk-1511285347.png

Domácí výroba jitrocelového sirupu

Jitrocelový sirup má kromě léčivých účinků i výbornou chuť. Je rovněž vhodný i pro děti od tří let věku.
ü  Sirup z jitrocele napomáhá při mnoha zdravotních potížích.
ü  Velice účinně posiluje horní cesty dýchací.
ü  Napomáhá při silném zahlenění, kdy rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání.
ü  Ulevuje při zánětu průdušek a mandlí.
ü  Napomáhá při katarech a astmatu.
jitrocel v trávě
Jitrocelový sirup se užívá po lžičkách, kdy se při nemoci podává jedna lžička třikrát denně. Anebo je možné sirup z jitrocele přidávat do čaje. Jitrocelový sirup se připravuje několika způsoby:
Bez vaření
Čerstvé mladé listy omyjeme a napěchujeme do velké sklenice, střídavě se třtinovým, anebo bílým cukrem.  Každou vrstvu jitrocele je třeba řádně umačkat. Následně ponecháme stát na slunném místě, ale ne na přímém slunci. Listy jitrocele po nějaké době, přibližně deset dní, pustí šťávu a cukr se rozpustí. Hotovou šťávu z jitrocele kopinatého přecedíme, nalijeme do uzavíratelné láhve a odložíme do lednice. Pokud sirup neotevřeme, vydrží nám v lednici několik měsíců.
S medem
Čerstvé listy jitrocele omyjeme, pokrájíme najemno a vložíme do hrnce. Po té je přelijeme jedním decilitrem vody. K jitroceli přidáme asi dvě stě padesát gramů medu a povaříme.

Jitrocelový sirup
Ohodnoťte příspěvek